Populaire posts

vrijdag 1 maart 2019

Jullie reacties en wat we gaan eten.

Vaak zullen wij niet reageren op jullie reacties. We lezen ze zeker en delen ze onderling maar laten het in de meeste gevallen daarbij. Het is tenslotte een Camino. Wij hopen dat jullie je niet teleurgesteld zullen voelen. Voor een directe reactie kunnen bekenden altijd individueel appen of mailen natuurlijk. 

Maar nu iets anders. Eten onderweg. Je hebt nogal wat eiwit nodig. Normaal hebben wij als mannen 1 gram per kilo lichaamsgewicht nodig. Voor mij dus 80 gram. Bij duursporten kan dat oplopen tot 120 gram. Hoe krijg je dat in hemelsnaam binnen? Zeker als je vegetariër bent zoals ik of geen vleeseter zoals Peter? Trouwens ook voor Wim is het moeilijk!

Ik heb eens mijn vraag in een Camino facebookgroep neergelegd. Mijn vraag was, stel dat ik geen 80 gram of meer binnen krijg maar bv 29 gram voor een langere tijd. Kan dat kwaad. Iemand reageerde als volgt:

'Victor Hooftman, als mensen bij mij in de praktijk komen en geven aan dat ze op 28gr eiwitten en een beetje vet langdurig intensief gaan bewegen, sporten, vraag ik meestal of ze n goede zorgverzekering en uitvaartverzekering hebben 😂😂😂'

Ach ja. Duidelijk. Maar hoe lossen we het op? Hetty heeft een lijstje voor me gemaakt met daarop wat zaken die ik zou kunnen nemen. Ook een paar zaken om te vergelijken en voor Peter de visvarianten. Info voor Wim: in kip zit de meeste eiwit. 

En natuurlijk eiwitpoeder. Dat is meer dan 85% eiwit. Plantaardig via soja en dierlijk via weipoeder (restproduct van kaasproductie). Wat meenemen is dus heel nuttig maar onderweg kopen nog beter. Je kan het door jus d'orange gooien of door yoghurt of door water (de wei-variant).

Verder nog wat tips gekregen over schuurplekken die je bij het lopen op kan lopen. Ik had er een onder de balzak. Een gevolg van zweet wat vocht oplevert en zoutkristallen bevat. Ik heb in dit geval geen foto toegevoegd, leek me fijner voor jullie. Ook de kwestie op de fb groep geplaatst voor tips. En die kwamen en masse. Drie neem ik mee. De derde is een eigen ontdekking via de Italiaanse apotheek.

Goudsbloem zalf (gemaakt door Astrid), sudozalf en het zalfje wat ik van de apotheker in Italië kreeg, toen we de Via Francisgena liepen. Die heb ik via mijn dokter nu vernieuwd en net opgehaald bij de apotheek. Die helpt als een speer, binnen een dag of max twee, maar is niet voor permanent gebruik. Goudsbloem werkt ook en sudozalf is voor permanent gebruik en verstevigd. Moet ik nog testen. Maar de fb groep was enthousiast en zelfs de dokter waar ik was noemde het.

Trouwens, ik lijk gezond maar ben dat net als veel andere 60 plussers vooral geestelijk. Mind over Matter. Ik heb dus van te voren voor 6 maanden medicijnen gehaald. Ik heb er ook een foto van gemaakt 😂. Ik zou dit niet vertellen als dit niet met mijn Camino te maken had. Het al dan niet slagen van eerste doel, het halen van Vezelay, is mede afhankelijk van mijn longen en ademhaling via de neus en het rustig blijven van het maagzuur. En ja, als COPD-er neem je geen risico's. Gelukkig is de stappel veel kleiner na het uitpakken. Bovendien is de stapel genoeg voor 6 maanden. 

Onze voorbereiding gaat goed. Al hebben ook Wim en Peter hun eigen kleine lichamelijke problemen ervaren. Beide van korte duur. Maar wel goed om weer even te weten dat we niet unbreakable zijn. Het kan onderweg ook gebeuren bij. Zelf heb ik een keer keelontsteking en een verkoudheid onderweg gekregen op de allereerste Camino 7 jaar geleden. En dat was zwaar. Aankomen en naar bed was toen het devies. Kortom, het is geen gelopen race ondanks onze goede voorbereiding. Het blijft bere spannend. 

En laten we eerlijk zijn. Als u dit leest. Het zou toch ook wel heel saai zijn om te lezen hoe goed alles gaat 😊.

Grappige tekst over veggies in Spanje! klik hier.

8 opmerkingen:

  1. waarom geen wandelwol op plekken die schuren??? Lekker zacht en geen last van schuren

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja. Voor je tenen lijkt me dat wel nuttig. Maar niet op mijn schuurplekken denk ik.

      Verwijderen
  2. Hallo mannen, ik ben vorig jaar begin april vertrokken uit Antwerpen en had meer dan een kg aan medicijnen mee ben nl. diabeet en hartpatiënt en had alle medicijnen uit de verpakking gehaald en verpakt per week in kleine boterhamzakjes en dan in een grote goed afsluitbare pot gedaan om ze tegen het vocht te beschermen ook had ik een afschrift bij met de gangbare Europese benamingen van mijn medicatie. Veel succes en mochten jullie in Frankrijk goede overnachtingsadressen willen vraag het gerust

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb je trouwens er niet over gedacht het op te sturen. Ikzelf vindt het voor medicijnen niet zo'n fijne gedachte. Maar het kan wel natuurlijk.

      Verwijderen
    2. Hoi Prima, dank je. Ik heb inderdaad alle medicijnen herverpakt. Scheelt veel in volume. Maar niet in het gewicht helaas. Maar het is te doen.😊

      Verwijderen
  3. Nou, als je ons volgt en je ziet waar we in de buurt zijn is dat altijd welkom! Ik heb nog niet gekeken tussen Namen en Reims bijvoorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je wel voor 't delen van jullie blogspot op FB. Na het lopen van Breda naar SdC in 2016 blijft 't een feestje van herkenning om mee te lezen met degene die hem lopen. Ik lees dat je nog wat overnachtingsadressen zoekt tussen Namen en Reims. Die heb ik gevonden via de boekjes Via Monastica en Via Campaniensis. Zo te lezen hebben jullie al ver vooruit gekeken, die overnachtingen komen nog wel, the Camino provides! PS Medicijnen over de landsgrenzen heen sturen is geen probleem? Alvast Buen Camino

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dankje Elma. Ik denk dat je medicijnen mag versturen. Wat niet mag:

    Algemene verboden goederen en stoffen
    Deze goederen en stoffen zijn in elk land wettelijk verboden om te versturen:

    parfum en aftershave
    lithium(batterijen), bekijk de uitgebreide lithiumverzendvoorwaarden
    spuitbussen (bijvoorbeeld: deodorant, luchtverfrissers, haarspray en slagroom)
    Gassen (brandbaar en niet-brandbaar)
    Brandbare vloeistoffen
    Brandbare vaste stoffen
    Oxiderende stoffen en organische perioxiden
    Giftige en infectueuze stoffen
    Radioactieve materialen
    Bijtende stoffen
    Drugs en bedwelmende middelen
    Lithium(batterijen) en magneten
    Accijnsgoederen
    Wapens (die onder de Wet Wapens en Munitie vallen)
    Ontplofbare stoffen en goederen
    Pornografische materialen
    Menselijk en dierlijk materiaal
    Levende dieren

    BeantwoordenVerwijderen

Vergeet niet je naam onder je bericht te zetten!